عنوان کامل پایان نامه :

 مطالعه طریقه تغییرات یخبندانهای زود رس پاییزه و دیر رس بهاره و اثر سرمازدگی بر محصول برنج مطالعه موردی شهرستان رشت

قسمتی از متن پایان نامه :

تاریخچه و منشاء برنج

براساس مستندات موجود منشاء برنج از ایالت آسام هندوستان وکشور برمه می باشد. برنج از عرض های جغرافیایی 54 درجه در نیمکره شمالی تا 40 درجه در نیمکره جنوبی کاشته میشود. مناسبترین ارتفاع برای کشت برنج، زمینهائی با ارتفاع کمتر از100متر تا 500 متر بالاتر از سطح دریا می باشد، که مسطح بوده و دارای آب فراوان باشند.

مناطق مهم کشت برنج در جهان کشورهای آسیائی نظیر برمه، تایلند، فیلیپین، کره، لائوس، کامبوج، ویتنام، ژاپن، چین، پاکستان، هندوستان، و ایران، و در اروپا کشورهای ایتالیا، اسپانیا، رومانی، بلغارستان، یونان، و در آمریکا ایالتهای جورجیا، تگزاس، لوئیزیانا و نقاط دیگر می باشد.

شما می توانید مطالب مشابه این مطلب را با جستجو در همین سایت بخوانید

در ایران مهمترین و مناسبترین مناطق برای کشت برنج ، کرانه های مرطوب دریای خزر بوده و نیزدر نقاطی محدود دراستان فارس و بوشهر و زنجان و زابل برنج کشت می گردد.این گیاه از نظر زیست شناسی مورد بررسیهای بسیارقرارگرفته می باشد. برای برنجی که درکشتزار کشت می گردد مراحل فنولوژی زیر مشخص شده می باشد :

1– جوانه زدنی2– سربرآوردن ازخاک 3- سه برگی  4–پنجه زنی5–ساقه دهی  6–خوشه دهی  7–گل دهی 8- رسیدن دانه

.سطح زیر کشت برنج در شهرستان رشت حدود 62000 هکتار می باشد که عملکرد آن بر حسب پرمحصول بودن یا محل بودن بین 2.5 تا حتی بیش از 4 تن شلتوک در هکتار متفاوت می باشد.

با در نظر داشتن انواع ارقام کشت شده در منطقه و تفاوت زمان کاشت و مراحل فنولوژیکی بین این ارقام در این پژوهش از واریته هاشمی بهره گیری گردید که گسترده ترین سطح کشت را در شهرستان رشت و استان گیلان را دارا می باشد و به علاوه در مرکز تحقیقات هواشناسی کشاورزی رشت هر ساله برای این ارقام بولتن تهیه می گردد که در این پژوهش از آمار این مرکز برای سال های 1996 تا 2010 بهره گیری گردید.

بر اساس آمار دریافتی از جهاد کشاورزی شهرستان رشت و همچنین مرکز تحقیقات هواشناسی کشاورزی استان گیلان دوره رشد گیاه برنج از خزانه گیری تا برداشت بطور تقریبی از اواخر فروردین تا اواخر شهریور ماه به طول می انجامد. پس کل مرحله خزانه گیری برنج تا اواسط مرحله رویشی گیاه ممکن می باشد تحت اثر سرما زدگی و یا احیانا” یخ زدگی  قرار گیرد. در زمان برداشت یعنی اواخر شهریور ماه که ممکن می باشد در بعضی از سال ها تا اوائل مهر ماه نیز به طول انجامد وقوع یخبندان های زود رس پائیزی غیر ممکن می باشد اما امکان دارد به دلیل بارش های شدید و کاهش دمای هوا شرایط برای سرما زدگی مهیا گردد.

در اینجا خاطر نشان می گردد گرچه صفر فیزیولوژیکی برنج 11 درجه سانتی گراد می باشد اما گیاه برنج در مراحل مختلف رشد خود نیاز حرارتی متفاوتی دارد که این نیاز دمایی قطعا” بالای 11 درجه سانتی گراد می‎باشد، پس نباید انتظار داشت که در مراحل مختلف رشدی گیاه رخ دادن دما بالای 11 سرما زدگی را برای گیاه به دنبال ندارد، بلکه دماهای بالاتر از 11 درجه سانتی گراد نیز می تواند باعث بروز سرما زدگی در گیاه گردد. گرچه این سرما زدگی منجر به از بین رفتن گیاه نمی گردد اما با کاهش دریافت واحد حرارتی، در گیاه کاهش عملکرد . افزایش دوره رویشی گیاه را انتظار داریم.

گیاه برنج در مرحله خزانه گیری بسیار حساس می باشد بخصوص به عامل تغییرات دمایی، به همین دلیل برای مراقبت بیشتر از گیاه در این مرحله آن را در خزانه پرورش می دهند تا از سرمای دیر رس بهاری در امان باشد و در عین حال با بهره گیری از این روش نشائ برنج زودتر به زمین اصلی منتقل گردد. شرایط دمایی در خزانه بالاتر از محیط بیرون که دمایی پائین تر دارد می باشد، زیرا محیط بیرون از خزانه هنوز از نظر دما مساعد کشت برنج نشدهاست، این کار باعث می گردد نشاء برنج در داخل خزانه رشد یافته و در روزهای آینده که شرایط محیط از نظر دمایی مساعد گردید به زمین اصلی منتقل گردد. این روش باعث می گردد که تاریخ برداشت جلوتر آمده و از بارش ها و کاهش دماهای اواخر شهریور و اوائل پائیز در امان باشد.

دمای داخل خزانه بالاتر از دما محیط خود می باشد اما در داخل خزانه نیز ممکن می باشد گیاه تحت تاثیر سرما زدگی قرار گیرد. محیط خزانه بایستی همواره هوادهی صورت پذیرد و به همین دلیل می باشد که دمای داخل خزانه بسیار متاثر از دمای بیرون می باشد. در عین حال به دلیل عدم بهره گیری از از منابع گرمایشی در داخل خزانه به دلیل محدودیت ها و یا عدم دانش کشاورز، کاهش دمای بیرون خزانه می تواند سرما زدگی در خزانه و در نتیجه آسیب به نشاء ها را به دنبال داشته باشد.

سوالات یا اهداف این پایان نامه :

سوالات اساسی دراین پژوهش به تبیین ذیل مطرح می گردد:

آیا یخبندانها می توانند در طریقه مراحل کاشت برنج تاثیر گذار باشند؟

سرما زدگی چه تاثیری بر روی مراحل رشد گیاه برنج خواهد داشت؟

آیا یخبندانها و سرمازگی فقط تاثیر منفی بر روی محصول برنج خواهد داشت؟یا آثار مثبتی را نیز دارند، اگر اثر مثبت دارد چرا؟

تاثیرات مثبت و منفی سرمازدگی بر گیاه برنج کدامند؟

 دانلود متن کامل پایان نامه جغرافیا در لینک پایین صفحه