مطالعه طریقه تغییرات یخبندانهای زود رس پاییزه و دیر رس بهاره و اثر سرمازدگی بر محصول برنج مطالعه موردی شهرستان رشت

قسمتی از متن پایان نامه :

نگره علمی منشاء سرما زدگی و یخبندان

در علم هواشناسی و همچنین کشاورزی مقوله سرما از یخبندان متفاوت می باشد ، به همین نحو سرما زدگی نیز با یخ زدگی تفاوت های فراوانی دارد. سرما زدگی در هر زمان از سال می تواند برای یک گیاه رخ دهد، و این درصورتی می باشد که گستره زمانی یخ بندان کوتاه تر می باشد و فقط زمانی رخ می دهد که دما به زیر صفر درجه سانتی گراد برسد.

در ایستگاههای هواشناسی دما در سه سطح اندازه گیری می گردد:

  • اندازه گیری دما در داخل جعبه اسکرین در ارتفاع 180 سانتی متری از سطح زمین
  • دمای اعماق خاک: که به ترتیب دمای اعماق( 5- 10-20-30-50-100 سانتی متری ) خاک توسط دماسنج ها اندازه گیری می گردد.
  • دماسنج های حداقل و حداکثر سطح 5 سانتی متری خاک: این دما سنج ها در ارتفاع 5 سانتی متر از سطح خاک قرار دارند و بیشینه و کمینه دمای خاک را اندازه گیری می کنند که کاربردهای فراوانی دارند که امروزه کمتر به آن پرداخته می گردد.( اداره کل هواشناسی استان گیلان)

مطالعه اختلاف دمای اسکرین و سطح خاک به شناسایی تاثیرات عوامل محیطی بر تغییرات دما کمک بسیاری می کند. برای تشخیص وقوع وارونگی دما، امکان یخ زدگی گیاهان و یخ زدگی لایه های سطحی خاک نیز می توان از این مقایسه بهره گیری نمود.

دماسنج های معمولی یا همان دماسنج های مستقر در اسکرین زیرا در ارتفاع تقریبی 2 متری قرار دارند و اکثر گیاهان زراعی در زیر این ارتفاع قرار دارند کمک زیادی به درک شرایط دمایی موثر بر گیاه نمی کند. دما سنج های اعماق خاک هم به دلیل این که دما اعماق خاک را اندازه گیری می کنند نمی توانند در تشخیص سرما زدگی و یخ زدگی به ما کمک کنند. اما دما سنج های سطح 5 سانتی متر روی خاک برای تشخیص سرمازدگی و یخبندان بسیار مهم می باشند، و معمولا” مبنای تشخیص سرما زدگسی در گیاهان می باشد. در جواب این سوال که دمای استاندارد برای اعلام سرما زدگی در گیاهان چه دمایی می باشد بایستی گفت که آستانه تحمل گیاهان در مراحل مختلف فنولوژی متفاوت می باشد و دمای پایه یا همان دمای صفر گیاه در مراحل مختلف نیز تفاوت دارد. اما در واقع جهت اندازه گیری دما در ایستگاههای هواشناسی علاوه بر دیدبانی های ذکر گردیده نیاز به اندازه گیری دما در ارتفاعات دیگر مثلا” 50 و حتی 100 سانتی متری می‎باشد که متاسفانه انجام نمی گیرد.اما بطور کلی مقاومت گیاهان به دماهای پایین در حالت رکود و خواب خیلی بیشتر از زمان رشد و نمو آنان می باشد و بیشتر خطر سرما زدگی در زمانی می باشد که گیاه در حال فعالیت و رشد و نمو می باشد.

همانطور که در جدول 2-1 نظاره می گردد دمای بحرانی برای محصولات ذکر گردیده به دلیل تفاوت اقلیم کشت شده با برنج متفاوت می باشد، و دماهای بحرانی در این گیاهان بسیار پائین تر از برنج می باشد.

 

 

سوالات یا اهداف این پایان نامه :

شما می توانید مطالب مشابه این مطلب را با جستجو در همین سایت بخوانید

سوالات اساسی دراین پژوهش به تبیین ذیل مطرح می گردد:

آیا یخبندانها می توانند در طریقه مراحل کاشت برنج تاثیر گذار باشند؟

سرما زدگی چه تاثیری بر روی مراحل رشد گیاه برنج خواهد داشت؟

آیا یخبندانها و سرمازگی فقط تاثیر منفی بر روی محصول برنج خواهد داشت؟یا آثار مثبتی را نیز دارند، اگر اثر مثبت دارد چرا؟

تاثیرات مثبت و منفی سرمازدگی بر گیاه برنج کدامند؟

 دانلود متن کامل پایان نامه جغرافیا در لینک پایین صفحه